Aromatherapie

Aromatherapie

Niets maakt een herinnering zo levendig als een geur. Geuren hebben dan ook een sterke invloed op onze emoties en gemoedstoestand, dat geldt niet alleen voor mensen maar ook voor paarden.


Bij aromatherapie maken we gebruik van de geneeskrachtige werking van de plant maar ook van de geur. Aromatherapie en kruidengeneeskunde staan dan ook dicht bij elkaar. Met als belangrijkste verschil dat in de kruidengeneeskunde de plant helemaal of gedeeltelijk gebruikt wordt, en we bij aromatherapie alleen de olie uit de plant gebruiken.


Na een 20tal seconden na het inhaleren van een essentiële olie kan er al een effect plaatsvinden. Aromatherapie wordt door deze zeer snelle werkzaamheid ook wel beschouwd als een van de meest waardevolle hulpmiddelen bij de behandeling van stress en/of angst en/of trauma's, die kunnen worden gezien als een overbelasting van het sympatische zenuwstelsel. 

Na circa 2 minuten zit de werkzame stof van de olie in de bloedbaan, en na ongeveer 20 minuten later heeft het elke cel in het lichaam bereikt.


Essentiële oliën kunnen door het lichaam opgenomen worden via de huid, de ademhaling en via de mond. Alleen tea tree en lavendel olie kunnen puur en onverdund op de huid aangebracht worden. Alle andere oliën moet je eerst verdunnen met een zogenaamde drager.

Ik gebruik de oliën vaak tijdens of na een craniosacrale behandeling, om bijvoorbeeld het paard te helpen bij het ontspannen en/of het loslaten van spanning en/of emoties. Natuurlijk masseer ik ook regelmatig met een zelf samengestelde massageolie die goed is voor de spieren en pezen en daarbij ook nog voedend is voor de huid.